Miljöö

Syystunnelmia

23.9.2015

Joskus kuullut sanottavan, että neljä vuodenaikaa on rikkaus eikä ole kiistäminen sitä. Toki kaikella on nurjapuolensakin, mutta positiivisuudesta saa enemmän. Jokainen vuodenaika on omanlaisensa. Siinä missä keväällä luonto puhkeaa kukkaan ja valoisuus lisääntyy niin syksy on näiltä osin vastakohta. Luonto käy syksyn turvin lepoon, mutta aivan kuin syksy olisi luonnon uusi vuosi, jolloin luonto tarjoaa vielä viimeisen spektaakkelinsa ennen hengähdystaukoaan. Syksyn väriloisto on henkeäsalpaavaa, värivariaatioita on joka lähtöön. Lehtien eri muodot ja väritykset ovat kuin yksilöllisiä taideteoksia.

Itse nautin ”taideteoksista” suunnattomasti ja lapset myöskin. Lapset keräävät mielellään kiviä ja muita luonnon antimia, joten oli helppoa esittää pientä metsäretkeä puistoilun päätteeksi. Ehdotin, että koittaisimme löytää mahdollisimman monia erilaisia lehtiä, jolloin eri puulajien kertaaminen tapahtuu kuin luonnostaan. Keskimmäinen kertoi kesken reissun tykkäävänsä kovasti ja pieninkin keräili lehtiä ja puristi niitä kovasti kämmeniinsä. Onnistunut retki kaiken kaikkiaan ja lapset ovat muillakin ulkoiluilla jatkaneet samoilla linjoilla.

 

Syyshortensia pääsi mukaan retkellemme, koska katukuvassamme näkyy paljon kyseistä kasvia ja lapset ihastelevat joka kerta kauniin isoja kukintoja, varsinkin nyt kun väritys on hieman muuttunut vaaleanpunaiseen. Joka kerta pysähdymme ihmettelemään kukkia ja lapset poimivat maahan tippuneen yksilön mukaan. Syyshortensia miellyttää itseäkin sen verta, että ostin pihallemme yhden hortensian, varsinkin kun se sopii hyvin 50-luvun aikakauteen.

hortensia

Syksyinen luonto tarjoaa myös oivia askarteluaiheita lapsien kanssa tai yksin toteutettavaksi. Viime vuonna keräsimme pieniä vaahteranlehtiä, maalasimme vesiväreillä toiselta puolelta ja painoimme paperiin. Loimme omia värityksiä lehdistä ja lapset tykkäsivät taas kovasti, joten tarkoitus olisi toteuttaa sama myös tänä vuonna. Toinen hyvä aihe on tehdä kartonkiin vaahteranlehden muoto, mihin tehdään aukkoja peitettäväksi silkkipaperilla. Tämä idean on toteuttanut oma äitini ollessani pieni ja hänen tekemänsä lehdet pääsivät koristamaan oveamme.

DIY vaahteranlehdet

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.