Sisustus

Syystunnelmia

2.9.2017

 

Syksyn voi virallisesti sanoa alkaneen, kun ollaan päästy syyskuun puolelle. Kotona on myös hiljalleen virittäydytty syksyisempään tunnelmaan. Kuin luonnostaan sitä alkaa kaipaamaan kotiin lämpöä syksyn viileneviä ja pimeneviä päiviä varten. Samoin syksyiset värit alkavat vetämään puoleensa. Sitä melkein hämmästyy, kun päätyy perinteisempien värivalintojen sijaan rohkeampiin väreihin. Kallistun leikkokukissa helposti valkoisen ja vihreän liittoon, mutta näin syksyllä on saatava värejä, joita en välttämättä normaalisti valitsisi. Ensimmäisessä kuvassa Marimekon Urna-maljakossa on oranssi-keltaisia kukkia, mitkä toimivat mielestäni hyvin, koska sävyt ovat neutraalimmat. Kirkkaampina en lämpimistä väreistä niin perusta. Samoja kukkia ostin myös muissa väreissä pinkkinä, valkoisena sekä violettina, mitä ei kuvissa näy. Nyt syksyllä olen hullaantunut erityisesti lapsuuteni lempiväriin violettiin. Sama asia tuntuu toistuvan joka syksy. Hieman samoin, kuin keväällä käy vaaleanpunaisen kanssa. Violetin eri sävyt ovat toistaiseksi jääneet alakertaan, mitä tulee varmaan näkymään kuvissa myöhemmin.

Lämpöä on lisätty kotiin paitsi värein niin myös materiaalein. Tänä syksynä ei ole voinut olla huomaamatta samettia yhtenä syksyn suosituimpana materiaalina etenkin tyynyissä. Itse olin viime vuonna vielä sitä mieltä, että meille ei samettia tule ja nyt olen joutunut pyörtämään päätökseni enkä kyllä kadu. Ihanasti lämpöä ja pehmeyttä, mikä sopii hyvin meidän sisustukseen. Varsinkin monien tyynyjen murretut värisävyt ovat olleet mieleeni. Ikeasta löytyi lähes meidän seinän värinen tyyny, eihän sitä voinut ohittaa. Tummempi vihreä puolestaan toimii hyvin yhteen viherkasvien kanssa.

Lämpimien metallien hohde sekä keramiikka lisäävät myös osaltaan kodikkuutta. Olen kuin harakka konsanaan kerännyt metallin sävyjä meille. Osa on löytynyt käytettyinä kuten metalliset kynttilänjalat. Parhaimpia löytöjä on ollut banaanipuun alla oleva pronssin sävyinen peilikoroke, mikä paikan päällä halogeenilampun valossa näytti joltain kasarikauhistukselta. Edullisen hinnan vuoksi uskaltauduin ostamaan korokkeen, koska sen väri ja muoto puhuttelivat. Kotona koroke toimi kuten olin ajatellut, se tuo kivasti lämpöä ja kontrastia mustan pariksi. Toinen kesän parhaimpia ostoksia on ollut keraaminen tuikunalunen, minkä ostin Fiskarsista Paateron keramiikkaverstaalta. Ihanien keraamisten astioiden ja tavaroiden joukosta silmäni kiinnittyivät tähän tuikunaluseen, minkä väri muistutti jälleen meidän seinistä. Palvelu oli erinomaista, myyjänä toiminut mies pitää kauppaa yhdessä vaimonsa kanssa ja he tekevät tuotteet itse. Mies kertoi tuikunalusen värisävyn olevan perua tietystä raudan määrästä lasituksessa. Suosittelen lämpimästi käymään, jos suuntaa Fiskarsiin.

Klassisin syksyn merkki kotona ovat kynttilät, niillä saa helposti luotua tunnelmaa. Kynttilän valo rauhoittaa ihanasti. Yleensä kynttilöitä tulee poltettua iltaisin, mutta viikonloppu aamuisin kynttilän valo saa seesteisen tunnelman aikaiseksi. Tuntuu rentouttavalta lukea kirjoja tai lehtiä kynttilän valon siivittäminä ilman minkäänlaista kiirettä. Omaan makuun syksy on myös tavallaan hidastamisen paikka. Tehdään ruokaa kotona, käydään kävelyllä metsässä, neulotaan, luetaan kirjaa tai katsotaan elokuvaa koko perheen voimin, mikä kenellekin on se rauhoittava tekeminen. Ennen kaikkea kotoilua isolla K:lla. Kivempi kotoilla, kun on lämmin tunnelma ympärillä.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.