Miljöö

Puu-Käpylä n:o 25

12.6.2016

Masardikatto

Syreeni

IMG_9971

IMG_9967

Vanha puutalo

Puutalo

IMG_9960IMG_9955

 

 

IMG_9968

 

Helsingissä vierailevat ulkopaikkakuntalaiset monesti pohtivat, mitä tehdä ja mihin mennä Helsingissä. Perinteiset vastaukset ovat Linnanmäki, Korkeasaari ja muut yleisesti tunnetut paikat sekä nähtävyydet. Itse kannustan kokeilemaan jotain erilaisempaa, varsinkin, jos Helsingin keskustassa ja muissa yleisissä paikoissa on käyty jo edellisellä kerralla. Helsingissä on paljon ihastuttavia kaupunginosia, mihin kannattaa tutustua etenkin kesäaikaan. Yksi näistä kaupunginosista on Käpylä ja siellä sijaitseva Puu-Käpylä. Periaatteessa Puu-Käpylän alueeseen voidaan nähdä kuuluvaksi myös Mäkelänkadun länsipuolen sekä Taivaskallion vanhat puutalot, mutta talot ovat enimmäkseen omakotitaloja, joten tässä jutussa keskitytään Pohjolankadun molemmin puolisiin puutaloihin, mitkä ovat pääosin paritaloja tai useamman asunnon kokonaisuuksia. Pohjolankatu herää loistoonsa keväisin, kun sen reunustojen puut alkavat vihertää. Puiden alitse kulkee raitiovaunu 1 pääteasemalleen Käpylään ja raitiovaunun kyydistä saa jo esimakua alueen puutaloista. Kävelykierros sivukaduille tarjoaa paremmin nähtävää.

Alueen vanhat puutalot ovat lähes 100 vuotta vanhoja rakennuksia, mitkä rakennettiin 1920-luvulla teollistumisen synnyttämän asuntopulan vuoksi. Puutalojen rakentamisessa hyödynnettiin standardoitua elementtirakentamista, jolloin rakennukset valmistuivat nopeasti vähäisellä työvoimalla. Vauhdikkaasta valmistumisesta huolimatta talojen sijoittelussa ja yksityiskohdissa otettiin huomioon puutarhamainen puutaloidylli, mikä on nähtävissä edelleen. Talojen pihat ovat vehmaita, syreenit tuoksuvat monessa pihassa touko-kesäkuun vaihteessa ja pihoista huokuu rento elämänasenne. Ajatukset harhailevat melkein väistämättä nariseviin lautalattioihin, kakluuneihin sekä vanhoihin puulämmitteisiin liesiin. Talojen julkisivut näyttävät hyviltä lähes satavuotiaisiksi taloiksi ja on vaikea kuvitella, että 1960-luvulla puurakennukset haluttiin purkaa uudisrakentamisen tieltä. Aikakauden ajattelumallin mukaan uusi oli vanhaa parempaa eikä peruskorjauksia kannattaisi tehdä, koska uudisrakentaminen tulisi halvemmaksi. Onneksi asukkaiden ja kansalaisten aktiivisuuden takia kaupunki saatiin herätettyä asian suhteen ja asettamaan komitea selvittämään puutalojen kohtaloa. Komitean lopputulemana oli suojeleva asemakaava Puu-Käpylään, sillä rakennukset todettiin arvokkaiksi sekä korjattavissa oleviksi.

Puurakennuksien väritykset ovat maanläheisiä. Okraa ja punamultaa esiintyy eniten, mutta Käpylän pohjoisosassa on nähtävissä myös vihreää. Nyyrikintiellä ovat omaan makuun ihastuttavimmat talot eli masardikattoiset paritalot, joiden värityksissä vuorottelevat nämä kolme väriä. Muutama sininen talo on piristämässä muutoin yhtenäistä väristystä Pohjolankadun varrella. Etelässä päin puolestaan on nähtävissä korkeampia rakennuksia, joiden korkeus tuntuu entistä jylhemmältä rinne sijainnin vuoksi. Talojen yksityiskohdissa katse kannattaa suunnata ikkunoihin sekä sisääntuloihin, joista löytyy koristeellisempia osia verrattuna rakennusten peruselementteihin. Idyllisen katselukierroksen voi päättää mukavasti Pohjolankadun varrelle Käpylän lippakioskille ja sen vierestä löytyvälle puistolle, missä alueen asukkaat viihtyvät vapaa-ajallaan. Matkaa voi myös jatkaa samaa katua eteenpäin eteenpäin ja ihastella vielä Taivaskallion puisia omakotitaloja.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.