Ruoka

Piparitaikina

6.12.2015

Raaka-aineet

Piparitaikina

Piparimuotti

IMG_5218

Se on joulukuu ja kuten monessa muussakin kodissa niin meilläkin on aloitettu jouluvalmistelut. Yksi niistä on jo perinteeksi muodostunut oman piparitaikinan teko. Perinne on syntynyt lapsien myötä ja tänä vuonna lapset jo kyselivätkin taikinan perään, vaikka valmispipareita oli kaapissa. Itse taikinan teko on suhteellisen nopeaa ja helppoa yleiskonetta hyödyntämällä. Ainut ongelma on malttaa antaa taikinan olla yön yli jääkaapissa. Leivomme osan taikinasta seuraavana päivänä ja osan laitan pakkaseen, jotta voimme leipoa myös lähempänä joulua. Itse tehdyt piparit eivät säily rapeina kovin pitkään. Itse tehdyssä taikinassa on kuitenkin hienoa, että sen voi maustaa ja tehdä mieleisekseen. Itse laitan yleensä normaalia enemmän mausteita. Lisäksi käytän taikinassa appelsiinia tuomaan makua ja mantelijauhoa lisäämään rapeutta.

Piparitaikinan ohje:

1 1/2 dl tummaa siirappia

7,5 dl vehnäjauhoja

0,5 dl mantelijauhoja

3 dl fariinisokeria

200g voita

1 kananmuna

1 1/2 tl ruokasooda

1 appelsiini

1 rkl kanelia

1 1/2 tl neilikka

1 tl inkivääriä

0,5 tl pomeranssi

175°C kiertoilmalla 7min. (ohuet piparit)

Laita sokeri ja voi kulhoon. Kiehauta siirappi ja kaada se kulhoon. Sekoita niin, että raaka-aineet muuttuvat sulaksi seokseksi ja seos jäähtyy. Raasta appelsiinin kuori hienoksi ja lisää se seokseen. Lisää mausteet ja kananmuna. Halutessasi voit lisätä tai vähentää mausteita oman maun mukaan, muista kuitenkin maistella välissä. Liiallinen maustemäärä voi tuoda kitkeryyttä makuun. Lisää mantelijauhot sekä vehnäjauhot, mihin ruokasooda on sekoitettu joukkoon. Halutessasi voit siivilöidä jauhot. Laita valmis taikina kelmuun ja jääkaappiin yön yli.

Huomioitavaa: tumman siirapin sijasta voi käyttää myös vaaleaa siirappia, mutta tällöin piparien väristä tulee vaaleampi. Itse korvasin myös osan fariinisokerista hienolla sokerilla. Mantelijauhon voi myös jättää pois ja korvata sen vehnäjauholla. Mantelijauhon määrää ei kuitenkaan kannata hirveästi suurentaa, sillä se vaikuttaa taikinan koostumukseen niin, että taikinasta tulee murenevampaa.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply