Miljöö

Munkkiniemi n:o 30

22.7.2015

 

IMG_2653IMG_2654

Eräänä heinäkuisena päivänä kävimme ihastelemassa Munkkiniemen miljöötä, mikä tarjoaa paljon upeita taloja eri aikakausilta. Yksi suosikeistamme oli Hollantilaisentien rivitalot 1920-luvulta, jotka muistuttivat vuosituhannen alun englantilaisia rivitaloja. Eliel Saarinen suunnitteli talot osana isoa Munkkiniemi-Haaga-kaupunkisuunnitelmaansa, mikä jäi kuitenkin kokonaisuudessaan toteuttamatta sotien sekä taloudellisen epävakauden vuoksi.

Hollantilaisentie tulee Kalastajatorpan viereen ja lähellä on myös raitiovaunu 4:n pysäkki. Meidän matkamme jatkui kuitenkin  toiseen suuntaan, missä siinsi Tammitie upeiden tammien vierustamana. Näkymä oli ihastuttavan rauhallinen, latvuston vehreys sai huokailemaan eikä tien talotkaan pettäneet odotuksia.

Tammitiellä oli vierekkäin kaksi upeaa taloa, jotka edustivat eri aikakausia sekä tyylisuuntauksia. Jälkimmäinen eritoten oli lähellä sydäntämme. Liuskekivet sekä puuovet tuovat hyvän kontrastin muuten pelkistettyyn julkisivuun. Pisteenä ii:n päällä sisääntulo tasanteen taloa myötäilevä muoto, mikä luo mielenkiintoisen vaikutelman taloon.

IMG_2668

IMG_2675IMG_2676

munkkiniemi2

Tammitien jälkeen kiersimme toista tietä alun suuntaan, missä sijaitsee massiiviinen kivirakennus, jonka Eliel Saarinen on myös suunnitellut. Nykyisin rakennuksessa toimii kehittämiskeskus, mutta 1918 rakennus valmistui pensionaatiksi eli täysihoitolaksi. Pensionaatin toiminta ei kuitenkaan kestänyt montaa vuotta, kun sotien jälkeinen pula-aika aiheutti konkurssin ja valtio lunasti rakennuksen kadettikoulun käyttöön. Munkkiniemen Puistotien läheisyydessä pääsimme ihastelemaan eniten kerrostalojen annista ja kiinnitimään huomiota julkisivujen hienoihin yksityiskohtiin.

IMG_2701IMG_2713IMG_2712IMG_2695Lopuksi palasimme Munkkiniemenrannan suuntaan, mutta jätimme varsinaiset rannan puoleiset talot väliin ja keskityimme taaempien katujen tarjontaan, mistä löytyi koko kierroksen helmi.

Tämä kerrassaan upea talo puhutteli meitä monella tapaa, päädyn taideteoksen tavoin toimiva ruutuverhous hyödyntää hyvin tilan, mitä julkisivuissa harvemmin huomioidaan. Ikkunoiden sommitelu toimii kerrassaan loistavasti ja puupaneeliverhous, mikä ulottuu sisääntulon kohdilla maasta kattoon tekee suuren vaikutuksen jo pelkästään ohikulkijaan. Ohikulkija jäänee pohtimaan, millaiset sisätilat olisivat.

Munkkiniemi tarjosi kunnon vastinetta miljööihastelijalle ja vielä jäi näkemättä monia muitakin alueen hienoja taloja, joten jossain vaiheessa on palattava tähän kaupunginosaan, mikä on Helsingin 30. kaupunginosa. Etenkin Alvar Aallon kotitalo on listalla, kun tällä kierroksella ehdimme nähdä vain Aallon ateljeen.

IMG_2786

munkkiniemi

IMG_2781

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.