Ruoka

Maukkaat Piparkakut

10.12.2017

 

Itse tehdystä piparkakkutaikinasta on tullut meidän perheen jouluperinne. Perinne sai alkunsa lasten myötä. Lapset luonnollisesti tykkäävät piparkakkujen tekemisestä, joten ensimmäisenä tutustuin ruokakaupan piparkakkutaikina valikoimaan. Sain kuitenkin todeta, että moni taikina sisälsi kasvisrasvoja kuten palmuöljyä, mitä pyrin välttämään. Voilla tehtyä taikinaa oli myös tarjolla, mutta sen tie tyssäsi hintaan ja makuun. Itselleni on ehdoton, että piparkakkutaikinassa on appelsiinia. Joulumausteet toimivat loistavasti appelsiinin kanssa, mikä tuo ulottuvuutta piparien makuun. Appelsiinin kuoren lisäksi lisään jauhettua pomeranssia, jotta maku erottuu selkeämmin. Toinen ei niin tavanomainen raaka-aine, mitä tykkään käyttää piparkakkutaikinassa on mantelijauho. Se tuo mukavaa rapeutta ja makua pipareihin. Tekemällä piparkakkutaikinan itse saa sellaisen taikinan kuin itse haluaa ja taikinan voi maustaa omaan makuun sopivaksi. Kaiken lisäksi piparkakkutaikina on nopea ja helppo tehdä. Itse teen taikinan yleensä jo loka-marraskuussa valmiiksi. Jaan taikinan kahteen tai kolmeen osaan, jolloin yksi tehdään yleensä seuraavana päivänä ja loput myöhemmin. Kätevää napata valmis taikina pakkasesta kaiken muun joulutohinan keskellä.

Resepti:

200g voita

3dl fariinisokeria

1 1/2 dl tumma siirappia

1 kananmuna

7,5 dl vehnäjauhoja

0,5 dl mantelijauhoja

1 1/2 tl ruokasoodaa

1 appelsiini

1 1/2 rkl kanelia

1 tl neilikkaa

1/2 tl inkivääriä

1/2 tl pomeranssia

 

175°C kiertoilmalla n. 7 min. ohuet piparit

Ohje:

Laita fariinisokeri sekä voi kulhoon. Kiehauta siirappi ja kaada se kulhoon. Sekoita, kunnes seos jäähtyy. Lisää kananmuna seokseen. Lisää joukkoon raastettu appelsiinin kuori ja muut mausteet. Maista seosta ja lisää halutessasi enempi mausteita, mutta ole tarkka, sillä liika inkivääri ja pomeranssi voi tehdä mausta väkevän, hieman kitkerän. Lisää mantelijauhot siivilän läpi, jotta taikinaan ei tule paakkuja. Yhdistä ruokasooda ja vehnäjauhot, minkä jälkeen lisää ne seokseen kahdessa osassa. Laita valmis taikina elmukelmuun tai säilöntäpussiin ja anna maustua yön yli jääkaapissa. Jos haluat tehdä osan myöhemmin, niin jaa taikina ja laita osa pakkaseen.

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply Katri 12.12.2017 at 06:48

    Kiitos reseptistä ☺️mikä olisi paistoaika ja lämpötila ns. Normaaliuunissa? 😅

    • Reply korttelissa 12.12.2017 at 21:02

      Hei, mukava kuulla Katri 🙂 Yleisesti ottaen normaaliuunin lämpötilaan voi lisätä 20-25 astetta enemmän kuin kiertoilmalla niin lämpötilan saa samaksi. Juuri sunnuntaina paistoin itsekin perusuunissa niin lämpötila oli 195 astetta. Ohuiden pipareiden kanssa sai olla tarkkana, etteivät kärähtäneet. Lähellä oli 😀

  • Reply Villis 13.12.2017 at 08:18

    Tulipa tämä resepti sopivasti! Olemme juuri syöneet loppuun jouluksi tehdyt piparit, hups kun ei huomattu:) Nytpä teenkin tällä ohjeella, koska pidämme paljon mausteisista ja ohuista pipareista. Mutta hei, janoan kotikuvianne uudesta kodista!!! Onneksi instagramissa olette helpottaneet janoani, mutta olishan niitä kiva nähdä lisää, olette niin taitavia, silläkin saralla! Mukavia hetkiä joulun odotukseen!

    • Reply korttelissa 14.12.2017 at 16:01

      Isot kiitokset Villis! Toivottavasti maistuvat yhtä hyviltä kuin meidän mielestä 🙂 Juuri on tullut otettua joulukuvia ja toivottavasti ehtisin tehdä jutun vielä jouluksi.

      Ihanaa joulun odotusta myös sinne!

    Leave a Reply