Ruoka

Leipä Bread Bröd

31.8.2015

Leivällä on suhteellisen arkinen rooli Suomessa. ”Mitä kaupasta tarvitsee?” -Maitoa ja leipää. Leipä monesti kuuluu kauppakassin perusvalikoimaan. Vaaleata tai tummaa vai jotain siltä väliltä. Jokaiselta löytyy todennäköisesti suosikkinsa leipähyllystä, mutta suhtautuminen siihen ei välttämättä ole sen kummoisempi ellei satu olemaan kaltaiseni leipäaddikti.

Olen aina pitänyt leivästä, mutta suhtautuminen leipään on kuitenkin ajan myötä muuttunut. Nykyisin leipomoleipä on sitä, mihin suhtaudun intohimoisesti. On ollut hienoa seurata leipäkulttuurin kasvamista hiljalleen, vaikka karppausbuumi ja gluteenittomuuden suosiminen on osunut samalle aikavälille, niin leipämyymälöiden määrä pääkaupunkiseudulla on ainakin kasvanut. Moni arvostaa kunnon leipää eikä kalliimpien juureen leivottujen leipien hintoja ihmetellä enää niin kovasti. Kunnon leivän tunnistaa monesti painosta ja näin ollen leipä on täyttävämpää, jolloin se myös kestää pidempään. Poikkeuksena vaaleat leivät kuten patongit ja chiabattat, joiden koostumus on yleensä erinlainen kuin raakapakasteisissa versioissa.

Limbbu speltti

Limbbu rosmariini

Tämän hetkiset suosikit leipomoista saatavista leivistä ovat leipomo Limbbun speltti- sekä rosmariinleipä ja Kanniston leipomon täysjyvävuoka, vaikka molemmilta löytyy myös muita mieluisia leipiä niin näitä syömme useimmiten. Limbbun leivät haemme yleensä Stockmannilta tai spelttileipää Kumpulassa sijaitsevasta Kumpuodista. Kanniston leipä heidän myymälöistään. Kanniston leipomon täysjyvävuoka on siitä mieluinen leipä, että siihen ei ole yritetty sisällyttää kaikkia mahdollisia siemeniä, vaan kurpitsansiemenet riittävät kauraleseiden kanssa.

Limbbun rosmariinileipä on puolestaan siitä hauska, että se tulee yhtenä isona leipänä kauppaan ja siitä leikataan asiakkaalle haluamansa verran. Leivässä on loistava rosmariinin maku, mihin toimii hiven oliiviöljyä pintaan. Pyöreä spelttileipä taas on niitä leipiä, mitkä toimii täydellisesti voin kanssa yhteen. Limbbun leivät leivotaan hapanjuureen, minkä huomaa leipien rikkaasta mausta.

Ei kuitenkaan ole allekirjoittamaton sääntö, että vain leipomoista löytyy kunnon leipää, sillä kauppojen leipävalikoimat ovat monipuolistuneet ja monet leipomot toimittavat kauppoihin tuotteitaan. Kaikista leipomoista ei myöskään saa omaan makuuni kunnon leipää, vaan ovat liian höttöisiä, mutta makuja on monia ja onneksi on leipiäkin. Aina voi myös yrittää itse tehdä sitä parasta mahdollista leipää.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply