Sisustus

Lastenhuoneet

8.4.2016

Liinavaatekaappi

rut bryk tapetti

garland valaisin

Vihdoin saan tehtyä jutun lastenhuoneista. Asiaa on viivyttänyt se, että vaihdoimme vanhimmalle lapselle oman huoneen suunniteltua aikaisemmin. Olen kuitenkin tyytyväinen vaihtoon, sillä lastenhuoneiden ilme selkiintyi muutoksen myötä. Huoneista pienempi toimii siis esikoisen huoneena ja sen ilme on hieman vanhemman lapsen näköinen. Huoneeseen on saatu hyvin rauhoittavaa ja kotoisaa tunnelmaa Rut Brykin Apollo-tapetilla, missä esiintyy perhosia harmahtavalla pohjalla. Haaveilin kyseisestä tapetista jo edellisen asuntomme kohdalla, mutta silloin valintamme osui Ritva Kronlundin perhostapettiin. Brykin perhostapetti toimii hyvin saman aikakauden taloon ja huoneeseen, missä ikkuna on tavanomaista ylempänä eli periaatteellisesti huone on  niin sanotusti askarteluhuone eikä virallinen huone, vaikka toimiikin siinä käytössä. Tällaisessa huoneessa on helposti myös vaarana, että huone vaikuttaa liian kellarimaiselta, mitä pehmeä sävyinen tapetti estää hyvin. Tapetin pariksi sopi loistavasti meillä jo ennen lapsia ollut Tord Boontjen valkoinen Garland-valaisin, missä on samaa kesäistä tunnelmaa kuin tapetissa.

Huoneesta löytyy myös toinen meidän asunnossa olevista vanhoista liinavaatekaapeista. Puinen kaappi on myös 50-luvulta, joten se toimii niin asunnon kuin tapetin kanssa hyvin yhteen. Puu tuo myös huoneeseen lämpöä, mikä vähentää entisestään kellarimaisuutta. Puuta löytyy lisäksi sängystä sekä työpöydästä, mutta toisin kuin liinavaatekaappi niin näissä puulaji on vaalea. Joillekin eri puulajien sekoittaminen on ehdoton ei, mutta itsestä se ei ole rikos, jos kokonaisuus toimii eikä puulajit ole ristiriidassa keskenään. Sänky joudutaan kuitenkin vaihtamaan pian isompaan, vaikka luopuminen on haikeaa. Leanderin sänky ostettiin alunperin meille esikoisen pinnasängyksi puhuttelevan muotoilunsa ja pitkäikäisyytensä vuoksi, koska sänkyä pystyi muokaamaan lapsen kasvaessa. Sama pitkäikäisyys oli taustalla myös Artekin pöytää ostettaessa. Pöytä hankittiin esikoisen ollessa pieni, sillä tähtäimellä, että siitä saisi hyvän työpöydän lapselle tämän kasvaessa. Kasvun aikana pöytä on toiminut aikuisten työpöytänä, mutta viimein pöytä on päässyt varsinaiseen virkaansa.

Valoisuus on ollut myös tärkeä tekijä, kun huonetta alettiin remontoimaan. Ikkunan ollessa ylhäällä valoisuuden merkitys kasvaa, minkä vuoksi huone haluttiin vaaleaksi. Värikäs maali ja tapetti vaihtuivat valkoiseen maaliin ja vaalea sävyiseen tapettiin. Kokolattiamatto vaihtui koko alakerrassa valkolakattuun parkettiin ja huoneeseen tuli vaalea villamatto tuomaan lämpöä. Tapetin kohdilla olleet yläkaapit otettiin pois, jotta tilan tuntu kasvaisi. Listoja on lisätty sitten kuvien oton ja huoneen ilme huoneena on kohentunut entisestään.

 

totoro taulu

Muumitalo

peltipurkit

hang it all

 

Isoin makuuhuone toimii puolestaan nuorempien lasten huoneena. Huonevaihdoksen yhteydessä seinän väri vaihdettiin. Kaipasin lastenhuoneeseen lämpimämpää väriä hieman kylmähkön harmaan tilalle. Seinän väriksi valittiin samaa harmahtavaa vihreää kuin muuallakin asunnossa, mutta astetta vaaleampi sävy, koska kyse on lastenhuoneesta ja valo ei paista samoin sinne kuin esimerkiksi olohuoneeseen. Valinta on onnistunut, sillä väri luo hienosti rauhoittavan ja lämpimän tunnelman. Kalustus on pääosin valkoista, mitä on ryyditetty mustalla ja kirkkailla väreillä, joten rauhoittava väri toimii hyvänä tasapainottajana. Muutoin huoneen ilme voisi tuntua liian kovalta, mitä harmaan värin kanssa kävi.

Vanhaa String-hyllyä lukuunottamatta kaikki kalusteet ovat samoja, mitä meillä on aiemminkin ollut käytössä. Aallon valaisin tosin oli aiemmassa asunnossa keittiössä, mutta täällä se toimii paremmin makuuhuoneissa yksinkertaisen muotonsa ja valoa läpäisevän materiaalinsa vuoksi. Toinen samanlainen löytyy meidän makuuhuoneesta. Avaroomin kerrossänky ostettiin muutama vuosi sitten sen näppärän koon ja suoralinjaisen muotokielen vuoksi, jotta lapsille jäisi enemmän leikkitilaa lattialle. Sängyn alle rakennettiin itse kaksi pyörällistä laatikkoa, mihin saa leluja ja muita tavaroita. Vanha kaappi toimii myös lelujen säilytyspaikkana. Kaappi lähti mukaani, kun muutin pois kotoa, ainoastaan maalasimme sen uudestaan. Kirpputoreilta ostetut Muumi rakennukset ovat edukseen kaapin päällä ja korkeus on juuri sopiva lapsille leikkiä joko siinä tai ottaa ne itse kaapin päältä muualle. Lasten pöytä ja tuolit ovat ostettu meille käytettyinä ja ne ovat niin sanottuja päiväkotikalusteita, koska niitä käytetään niin monissa päiväkodeissa. Samalta seinältä löytyvä Eamesin hang it all-naulakko oli haaveissani jo ennen lapsia, mutta ensimmäisen lapsen saanti siivitti hankintaa, sillä naulakko on kuin karkki lastenhuoneessa. Ei ihme, että se vilahtelee lastenhuoneiden sisustuksissa, vaikka se toimii muissakin tiloissa. Mariannepurkit ja Aarikan riemuraitaiset peltipurkit suorastaan huutavat päästäkseen naulakon seuraan.

Itselläni on monesti ollut tapana jättää lastenhuoneen keskelle avoin leikkitila, mutta tällä kertaa se oli osin jopa vähän pakko. Halusin pitää ikkunan ja sen alla olevan vanhan patterin näkyvissä, sillä jaksan ihastella näitä vanhoja pattereita ja ikkunoita ikkunalautoineen päivittäin. Lisäksi takapihalle johtavan oven kulku oli miellyttävämpää säilyttää vapaana. Muita remontoinnin yhteydessä tehtyjä päätöksiä oli poistaa maalatulta seinältä yläkaapit, koska kerrossänky ei olisi muutoin toiminut paikallaan. Näin saatiin myös lisää avaruutta ja tilan tuntua. Sisääntulo seinältä poistettiin vaatekaapit ja tuotiin yläkerrasta aiemmasta keittiöstä olevat kaapit alas, jolloin vireen jäi vielä tilaa hyllylle, mistä löytyvät lastenkirjat ja elektroniikkaa.

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.