Sisustus

Lasitölkit

3.5.2016

IMG_7216

Lasipurkki

maljakko

IMG_8879

Hortensia

IMG_9238

 

Riihimäen, Karhulan sekä Viialan lasitölkit ovat palvelleet vuosikymmeniä suomalaisissa kodeissa eri käyttötarkoituksissa. Näillä lasitölkeillä tarkoitan niitä, mitkä ovat joko hieman kulmikkaan mallisia tai pyöreitä, missä reunaa ympäröi ura eli niin sanottuja narutölkkejä. Nykyisin näiden lasitölkkien voisi sanoa saaneen uutta nostetta alleen, kun sosiaalinen media on mahdollistanut tölkkien paremman näkyvyyden sisustuksen parissa. Suosion kasvamisesta kielii myös paikoin kohonneet kirpputori hinnat, yhdestä perustölkistä saatetaan pyytää koviakin hintoja. Itse lasken perustölkiksi kirkkaan ilveskuviolla varustetun lasitölkin, minkä vetoisuus on 2-3 litraa, koska se on yleisimpiä näkyjä näistä lasitölkeistä.

Lasitölkkejä on kuitenkin paljon erilaisia riippuen väristä, koosta, valmistajasta tai kuviosta. Väritys vaihtelee kirkkaasta sinertävään, vihreään sekä ruskeaan. Koot puolestaan voivat olla 1/2 litrasta 10 litraan asti. Lasitölkeissä esiintyy monesti teksti kuten keittiö-, mainos- tai kodintölkki tai valmistaja eli Riihimäki, Karhula tai Viiala. Joissakin tölkeissä voi olla tekstinä kesto tai ihanne. Tölkeissä näkyy myös eri kuvioita, yleisimmin esiintyvät kuviot ovat Riihimäen lasin ilves tai Karhulan karhu. Viialan lasin tunnistaa puolestaan tehdaskuvasta. Viialan lasitölkit ovat sinänsä harvinaisempi näky verrattuina Riihimäen lasiin ja Karhulaan, sillä tehdas lakkautettiin jo vuonna 1938. Toinen hieman erikoisempi kuvio on Riihimäen lasin apila-kuvio.

Lasitölkit eivät ole harvinaisesta päästä keräilyasteikolla, koska niitä on tehty aikoinaan paljon käyttöön, joten niiden saatavuus on hyvä. Tietenkin lasitölkeistäkin löytyy hieman harvinaisempia malleja.  Moni ei kuitenkaan varsinaisesti keräile lasitölkkejä, vaan niitä kertyy helposti kirpputoreilta, jos ne sattuvat miellyttämään ja hinta on kohdillaan. Meille on käynyt juuri näin. Jokunen tölkki on tarttunut sukulaisilta mukaan, mutta muuten lasitölkit ovat ostettu muutamilla euroilla kirpputoreilta. Jopa iso 10 litrainen lasitölkki, vaikka netissä isoista tölkeistä saatetaan pyytää useita kymmeniä euroja. Meillä on käynyt myös sikäli hauskasti, että meille on kertynyt lasitölkit kaikilta kolmelta valmistajalta sekä tölkkejä on eri kokoisia ja värisiä, vaikka olemme ostaneet vain, mitä eteen on osunut. Itse käytän lasitölkkejä paljon maljakkoina, joten tölkkien vaihtelevat koot toimivat hienosti eri kokoisilla kukilla. Osa tölkeistä puolestaan toimii ruuan tai muun tavaran säilytyksessä, jolloin eri koot ovat jälleen edukseen. Lasitölkkien käyttömahdollisuuksissa varsinkin säilytyksen suhteen on vain mielikuvitus rajana, joten ei ole ihme, että lasitölkkien suosio on säilynyt näinkin pitkään.

 

Suolasalkkari

Viialan lasi

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.