Sisustus

Keittiö vol.2

24.5.2016

peruslaatta

IMG_7310

Liitutaulumaali

Viinilaatikko

Viimeksi keittiötä koskeva juttu kertoi pääosin keittiötasosta, mikä tehtiin itse betonista. Silloin keittiö oli vielä pieniltä osilta keskeneräinen, vaikka näissäkin kuvissa uupuu metallilistat kahdesta kohtaa niin nekin on saatu sittemmin laitettua. Yleisilme on kuitenkin kohentunut aiemmista kuvista, sillä laattojen ympärille on saatu saumaukset sekä seinät on maalattu.

Keittiön remontointi oli työläin prosessi asunnon remontissa, sillä suunnittelu ja toteutus tehtiin itse. Suunnitelmaa hiottiin vuokralla ollessa, vaikka konkreettinen paikallaolo olisi ollut kätevämpää mittasuhteiden kannalta, mutta onneksi pääsimme mittailemaan tarvittaessa. Jo ennen muuttoja muutama asia oli haaveissa seuraavaan keittiöön: Kvikin Mano-keittiö, Festivon jääkaappipakastin sekä peruslaatta välitilaan. Muitakin vaihtoehtoja toki pohdittiin. 50-luvun keittiö olisi ollut ihana, mutta kun alkuperäistä keittiötä ei enää ollut jäljellä niin puusepällä teetättäminen olisi tullut liian kalliiksi. Pelkona oli myös, että alkuperäistyylisen keittiön myötä sisustuksen kokonaispaino olisi ollut liian ”fiftarimainen”, vaikka pidämme suuresti vanhasta niin pidämme myös modernista. Kvikin keittiössä viehättivät linjakkuus, valkoinen mattapinta sekä pelkistetty muotokieli.

Keittiön valikoiduttua Kvikin Manoksi, alkoi kaapistojen suunnittelu. Keittiön malli loi kuitenkin haasteensa suunnitteluun. Keittiö on periaatteessa U-muotoinen, mutta yksikään seinä ei ole niin sanotusti ehjä, mikä hankaloittaa suunnittelua verrattaessa, jos seinät olisivat ehyitä. Kaapistoseinältä löytyy säilytystilaan vievä ovi, päädystä ikkuna ja kaapiston vastakkaiselta seinältä seinä ulkonee 20 senttiä lieden ja hormin kohdalta. Korkean kaapiston tilalla oli aiemmin vain kaksi kaappia, koska seinän viereen ja kattoon oli jätetty pieni seinämä, kun alkuperäistä seinää oli joskus avattu. Seinämä kuitenkin pienensi, pimensi ja vei tilaa keittiöstä, joten poistimme sen saadaksemme tilalle isomman kaapiston, avaruutta sekä valoisuutta. Isompaan kaapistoon saatiin mahdutettua monia toimintoja, mikä mahdollisti yläkaappien pois jättämisen. Uunin ja mikron lisäksi kaapistosta löytyvät niin apteekkarin kaappi eli liukuva kuiva-aine kaappi, siivouskomero sekä hyvin säilytystilaa. Parhaimpia oivalluksia kaapiston suhteen oli se, että siivouskomeron tilaksi riittäisi 40 senttiä leveä kaappi, sillä siivouskomeroon jää helposti tyhjää hukkatilaa.

Alakaapistoihin valittiin paljon vetolaatikoita, sillä koimme ne käteviksi myös edellisessä asunnossa. Kahdesta kohtaa löytyy kaapit, mutta keittiön ovien etuna on sekin puoli, että kaapit ja laatikostot eivät erotu toisistaan, vaan muotokieli pysyy yhtenäisenä. Yhtenäisen linjan saavuttamiseksi ulkoneva seinä lieden ja hormin kohdalla piti myös saada linjaan muiden toimintojen kanssa. Kohdan haasteeksi muodostui tarpeeksi kapean lieden löytäminen, missä levyt ovat vieretysten. Yhdeltä valmistajalta löytyi tällainen, mutta hinta oli kova. Onneksi pitkä suunnitteluprosessi auttoi löytämään Ikeasta samanlaisen levyn yli puolta halvemmalla. Liesituulettimen kanssa riitti myös haastetta. Ostimme tuulettimen jo ennen muuttoa ja mitoiltaan liesituuletin oli sama kuin vanhassa keittiössä. Alkaessamme tekemään asennusta liesituulettimen koettiin tulevan liian alas, koska ruokaa tehdessä tuulettimen reuna olisi ollut melkein päässä kiinni. Etsintäprosessi laitettiin taas käyntiin ja pian löysimme aiemmin harkinnassa olleen liesituulettimen, mikä oli mallikappale ja näin ollen myös halvempi. Liesituulettimen malli on nyt toimiva, sillä nyt kohdassa on myös ilmavuutta ja ruuanlaitto on mielekästä, kun päätään ei tarvitse varoa samalla.

Keittiöön oli päätetty ostaa myös kauan haaveilemamme Festivon jääkaappipakastin. Tarkoitus oli ostaa Festivon pienin jääkaappipakastin, mutta sen pakastin ei ollut riittävän kokoinen meidän perheelle, joten päädyimme isompaan malliin, mikä myös maksoi enempi. Yritimme löytää halvempaa ratkaisua, mutta muiden merkkien side-by-side jääkaappipakastimet eivät miellyttäneet silmää eikä niiden toiminnot vastanneet odotuksia. Erillisinä jääkaappi sekä pakastin olisi puolestaan ollut liian massiivinen ratkaisu eikä tila olisi varmaan riittänyt niille. Festivon ehdottomia etuja ovat eri lämpötiloilla varustetut vetolaatikot, mistä löytyy myös nollatila, mikä on kätevä kalan paremman säilyvyyden kannalta. Kalaravintolassa aikoinaan työskennelleelle miehelle tämä on tärkeä ominaisuus, vaikka muutoin ammattimaisuus ei ole vaikuttanut keittiön kodinkonehankintoihin. Muissa kodinkoneissa sen sijaan pyrittiin säästelemään, koska niissä ei ollut tarvetta erikoisvarusteluille eikä niistä sen vuoksi haluttu maksaa lisähintaa. Liedessä korostuivat kapeus sekä induktio-ominaisuus. Astianpesukoneessa taas sisällön malli, jotta meidän viisihenkisen perheen astioita mahtuisi kerralla mahdollisimman paljon pesuun. Pieniä asioita, mitkä voi helposti unohtua suunnittelun tuoksinnassa, mutta suunnittelimme keittiötä omiin tarpeisiimme, joten tarpeet tuli luonnostaan huomioitua. Reilu puolen vuoden käytön jälkeen olemme todella tyytyväisiä ja jopa hieman yllättyneitä kuinka toimiva keittiöstä tuli.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.