Miljöö

Itä-Pasila n:o 17

7.10.2015

Tällä kertaa valitsimme miljöökohteeksi tyystin toisenlaisen kohteen kuin viimeksi. Itä-Pasila edustaa urbaania kaupunkikuvaa parhaimmillaan. Betonia, kerrostaloja sekä mielenkiintoinen kaksitasoratkaisu jalankulun ja liikenteen eriyttämiseksi. Paikka on varmaan joidenkin makuun karu elementtien ja raa´an betonin vuoksi, mutta jos yhtään pitää urbaanista ilmeestä niin lähempi tarkastelu kannattaa.

Itä-Pasila kuuluu Pasilan kaupunginosaan numero 17, mihin kuuluvat lisäksi Länsi-Pasila, Pohjois-Pasila sekä Keski-Pasila, mutta tällä erää keskityimme vain Itä-Pasilaan. Itä-Pasilan rakennuskanta on pääosin asuinkerrostaloja sekä toimisto-ja virastotaloja. Itä-Pasila rakentui 1970-luvun taitteen molemmin puolin arkkitehti Reijo Jallinojan diplomityön pohjalta. Itä-Pasilan kerrostalot edustavat hyvin aikaansa ja sopivat kaksitasoratkaisun pariin. Osa kerrostaloista on tornimaisen korkeita, luoden upean siluetin alueelle. Kerrostalojen ikkuinoiden ja parvekkeiden säännönmukaisuus, toistuva linjasto tekee taloista vielä vaikuttavampia.

itä-pasila kerrostalot

IMG_3498

Paljasta betonipintaa on paljon, mutta sitä on elävöitetty hauskasti pienillä lisäyksillä väriä: punaista, vihreää, sinistä ja keltaista. Värejä löytyy julkisivujen lisäksi katutason metallipinnoista kuten kaiteista. Urbaania ilmettä on väritetty myös muilla tavoin, maalaustaidetta seinissä sekä istutuksia tuomassa vihreyttä. Erään talonyhtiön pihalla näkyi viljelylaatikoita. Toisen talonyhtiön pihasta löytyi puolestaan junakärry merkkinä talonyhtiön vuosikymmenistä. Nämä seikat kielivät yhteisöllisestä toiminnasta.

IMG_3597

IMG_3506

IMG_5228

IMG_5230

viljelylaatikot

IMG_5225

Kävelyretkemme oli hyvin rauhaisa ja paikoin tuntui jopa hieman aavemaiselta. Toimistotalot olivat hiljentyneet viikonlopun vuoksi, muutamia ihmisiä näkyi lähinnä palveluiden tienoilla, liikenteen äänet eivät juuri kantautuneet korviin ylemmällä tasolla ja pieni sade loi juuri oikeanlaista tunnelmaa. Käynti oli myös lasten mieleen, löysimme mukavan leikkipuiston ja lapset hyödynsivät urbaanin maaston erilaisia rakennelmia kulkiessaan.

Saimme hyvän kokonaiskatsauksen paikasta, eritoten kaksitasoratkaisun luomat puitteet kiehtoivat ja antoivat erilaisia näkökulmia. Siltojen vaihtelevat aukot, portaikot sekä hissit ovat varsin selkeälinjaisia, mikä kiinnittää huomion materiaaleihin ja muotoihin.

itä-pasila silta

itä-pasila hissit

itä-pasila portaat

pääkirjasto

Itä-Pasilaa voi tuskin mainita ilman Helsingin pääkirjastoa sekä Rauhanasemaa. Vuonna 1986 rakentunut pääkirjasto on arkkitehti Kaarlo Leppäsen käsialaa. Mielenkiintoista pääkirjastossa on se, että vaikka se on kohta 30 vuotta vanha niin julkisivu tuntuu varsin nykypäiväiseltä sinisen värityksensä takia. Sininen väri on tehnyt comebackin sisustuksen saralla, vaikka sininen väri ei varmaan koskaan täysin väisty suomalaiskodeista. Kirjastoon kannattaa kurkata myös sisäpuolelle. Kirjaston ulko-ja sisäpuolelta löytyvät suihkulähteet, sisäpuolen suihkulähteessä on käytetty marmoria, mikä sekin on palannut 80-luvulta jälleen muotiin.

Rauhanasema puolestaan on pala säilytettyä historiaa. Rauhanasema on alkujaan rakennettu 1915 Karjalan kannakselle Vammeljoen asemarakennukseksi, missä se sodan aikana oli Punakaartin käytössä. Uusklassinen rakennus kuitenkin siirettiin Pasilaan jo vuonna 1923, kun rataliikenne rajan yli kuihtui Suomen itsenäistyttyä. Vuosikymmeniä myöhemmin asemarakennus joutui väistymään uuden rakennuksen tieltä. Vuonna 1984 rakennus myytiin Rauhanliitolle ja siirrettiin kokonaisena nykyiselle paikalle Itä-Pasilan virastotalojen viereen, missä se toimii kokous-ja juhlapaikkana. Joku muukin saattaa muistaa rakennuksen vierestä löytyneen vanhan höyryveturin, mitä itse ihastelin lapsena ja vieläkin kaipaisin veturia rakennuksen kylkeen, mutta se on harmillisesti siiretty aikaa sitten ilkivallan vuoksi. Rauhanasema juhlii tänä vuonna 100-vuotisjuhlaansa ja järjestää perjantaina avoimet ovet juhlan kunniaksi. Hieno merkkipaalu rakennukselle, mikä on selvinnyt upeana tähän päivään asti.

rauhanasema 100 vuotta

 

rauhanasema3

rauhanasema2

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.