Miljöö

Huvilakaupunginosa n:o 6 ja Huvilakatu

29.12.2015

IMG_5837

Kaide

IMG_5764

IMG_5740

IMG_5824

Eira puisto

IMG_5821

Eira autiotalo

IMG_5757

Kävimme jouluna kävelykierroksella Eirassa sekä viereisen kaupunginosan Ullanlinnan muutamalla kadulla, mistä Huvilakatu ja sen värikkäät talot ovat yksi tunnetuimpia katuja Helsingissä. Silmäruokaa oli mihin vain päänsä käänsi. Kauniita yksityiskohtia siellä täällä ja osa jäi varmaan jopa huomaamatta, mutta jäänee jotain seuraavaan kertaa.

Eiran rakennuskanta on pääosin 1900-luvun alusta, sillä aluetta kaavailtiin ensin teollisuusalueeksi. Nimekkäiden arkkitehtien kuten Lars Sonckin ja Armas Lindgrenin ehdotuksista alue kaavoitettiin huvilakaupunginosaksi. Eiran asemakaava poikkeaa totutusta ruudullisesta asemakaavasta kaartuvien teiden vuoksi. Rakennukset ovat suurimmaksi osaksi kolmikerroksisia pienkerrostaloja, mitkä ilmentävät jugendin vaikutteita. Alueelta löytyy muitakin tyylisuuntauksia esimerkiksi funtionalismia, kansallisromantiikkaa sekä art noveauta. Kansallisromanttisen Eiran sairaalan vierestä löytyy art noveauta edustava villa Johanna, minkä tyyli ulottuu jopa katukivetykseen asti. Vahvojen muotokielien joukosta löytyy myös varsin paljon vaaleanpunaisen eri sävyjä edustavia taloja, mistä lapset olivat innoissaan.

Aivan Eiran kupeessa sijaitsee Huvilakatu, minkä rakennukset ovat rakennettu samoihin aikoihin Eiran rakennusten kanssa. Kadulta löytyy useampia värikkäitä talorivistöjä, mitkä ovat kuin karkkeja. Talojen erilaiset tornit tuovat myös mukavan lisän rakennusten siluettiin. Talojen takapihat on puolestaan nähtävissä Huvilakujan puolelta eikä sekään näkymä petä. Näin joulun aikaan pääsimme myös näkemään yhden talonyhtiön toteuttaman joulukalenterin asuntojen ikkunoissa, mistä oli kerrottu muun muassa Helsingin Sanomissa. Myös toinen viime aikoina julkisuutta saanut asia on Eiran niin sanottu autiotalo, minkä ränsistynyt ulkokuori on puhuttanut paikallisia. Rakennuksen tyhjillään olo on johtunut perintökiistasta, mikä kuulemma olisi nyt ratkeamassa, jolloin rakennuksenkin kohtalo ratkeaa ja talo pääsee toivottavasti entiseen loistoonsa.

Huvilakatu

Joulukalenteri talo

IMG_5802

IMG_5780

 

 

Ullanlinna

Portti

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.