Sisustus

Ensiasunto

10.12.2015

4

15

3

IMG_3074

Eräänä iltana jutellessamme miehen kanssa, hän totesi, että siitä on 10 vuotta, kun ostimme ensimmäisen oman asuntomme. Häkeltyneenä kysyin, että on vai, vaikka tiesin näin olevan, mutta asiaa ei ole tullut hirveästi mietittyä. Eikä sinänsä ihmekään, sillä nykyinen asuntomme on neljäs oma asuntomme. Jokaista asuntoa on remontoitu enemmän tai vähemmän, muutot hoidettu tuttavien avustuksella ja asunnot on myyty itse. Lapset ovat tulleet mukaan kuvioihin ensimmäisen asunnon jälkeen.

Kaikenlaista on tullut nähtyä ja koettua matkan varrella, mistä ei ollut harmainta aavistustakaan, kun ostimme ensimmäisen asuntomme. Olimme nuoria ja aiemmin olimme ajatelleet, että oma asunto olisi liian suuri vastuu meille, mutta erään opiskelukaverin kertomukset antoivat pontta pohdiskeluille. Laskeskelimme, että omasta maksaisi saman, mitä vuokra-asunnosta, mutta samalla saisi maksettua itselle asuntoa. Jotta oman asunnon kulut eivät olisi olleet vuokraa suurempia niin kohteenamme oli pienet asunnot, sillä aikomuksena oli päästä Helsingin keskustaan tai sen läheisyyteen. Työmme olivat ydinkeskustassa eikä kotona ehtinyt viettämään niin pitkiä aikoja, että neliöiden vähäisyys haittaisi.

Kymmenen vuotta sitten katselimme asuntoja pääasiassa lehdestä. Katsoimme muutamia kohteita, joiden näyttöihin suuntaisimme. Jokseenkin tyypillisinä ensiasunnon ostajina kavahdimme asuntojen huonoa kuntoa, vaikka näin jälkikäteen voi sanoa, että pienellä pintaremontilla olisi saanut nopeasti ja helposti asunnot hienoiksi. Yhdessä asunnossa suihkussa sai käydä wc-pöntön päällä, joten siinä kohtaa oli ihan hyvä kääntyä kannoillaan. Päädyimme käymään näytössä, mistä oli pienen pieni teksti-ilmoitus asuntoliitteen lopussa. Asunto oli parempi kuin ilmoitus antoi ymmärtää ja ihastuimme välittömästi. Huonekorkeus ja suuri ikkuna loivat avaruuden tuntua. Teimme tarjouksen samana päivänä ja se hyväksyttiin. Vaikka päätöksenteko oli varsin tunnepohjainen niin järkisyyt puolsivat asunnon ostoa. Vastike oli todella  pieni ja isot remontit oli tehtynä. Sijainti oli unelma keskustassa työskenteleville, Punavuoresta matka taittui kätevästi kävellen. Lisäksi asunnossa oli parvi, mikä jätti mukavasti tilaa muille huonekaluille. Neliöitä oli huikeat 21 kahteen pekkaan. Muutimme kuitenkin yllättävän kepeästi puolta isommasta kaksiosta pieneen, mutta tehokkaaseen asuntoon.

Nyt mietittynä, tekisinkö jotain toisin? Remontoisin ja sisustaisin ehkä hieman toisin, mutta muutoin olen tyytyväinen valintaamme ensiasunnoksi. Parasta asunnossa oli sen järkevä pohja sekä suuri ikkuna leveällä ikkunalaudalla. Toki miinus puoliakin oli, kuten asunnon lämpeneminen kesäisin, mutta aika kultaa muistot. Ensimmäinen asuntomme kuten meidän muutkin asunnot on ostettu elämäntilanteen mukaan. Asuntoja vaihtaessa olemme puhuneet myös niin sanotusta ”loppu elämän asunnosta”, mutta emme kuitenkaan ole koskaan sellaiseen päätyneet. Nykyisen asunnon kohdalla totesin, ettei se taida olla meidän juttu ja luovuin koko ajatuksesta, antaa ajan näyttää.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.