Sisustus

DIY- Keittiötaso betonista

1.10.2015

Keittiön suunnittelu alkoi jo hyvissä ajoin ennen kuin pääsimme muuttamaan varsinaiseen asuntoon. Vuokralla ollessa oli hyvin aikaa pyöritellä eri vaihtoehtoja ja ideoita. Keittiötasoon meillä oli yksi lähtökohta eli ei puuta. Kolmessa aiemmassa asunnossamme olemme valinneet tasoksi puun ja nyt kaipasimme jo vaihtelua sekä pientä helpotusta tason hoitoon. Huolsimme puutasoa säännöllisesti, jotta se pysyy kauniina. Huoltaminen ei tuntunut työläältä, mutta pieni operaatio kuivumisineen saisi nyt jäädä.

Sen jälkeen, kun puusepän tekemä keittiö- idea oli hylätty ja suunta keittiön suhteen alkoi vahvistumaan teollisuus-, ravintolakeittiö-, bistro- ja delihenkiseksi niin tasomateriaalien vaihtoehtoina pyöri laminaatti sekä teräs. Aiempina vuosina olen ollut laminaattia vastaan, mutta nykyisin löytyy varsin laadukkaita laminaattitasoja eikä niitä perinteisiä, missä saumat alkavat irvistelemään ajan saatossa. Terästaso tuntui liialta huomioiden, että jääkaapin pinta sekä allas tulisi olemaan rosteria ja ajatuksena oli välttää tårta på tårta-fiilistä.

Selaillessani sisustuslehtiä ja kiinnittäessäni huomion itseä mielyttävään keittiöön, ajatus betonitasosta virisi. Lehden keittiössä oli laminaattitaso, mikä näytti betonitasolta. Heitin idean miehelle ja ryhdyimme selvittelemään aiheesta lisää. Netistä löytyi yritys, mikä on erikoistunut betonitason omatoimiseen toteuttamiseen  ja heiltä löytyi tason tekoa helpottavia työvälineitä sekä avustavia työvideoita betonitason tekoon. Samalla löytyi muutamia blogikirjoituksia betonitason tekemisestä itse ja kokemukset olivat positiivisia. Lisäksi viimeisestä remontoinnistamme on aikaa, joten aika on kullannut muistoja, emmekä hirveästi sortuneet ajattelemaan pieleen menoa, vaikka tason tekemisen arvellimmekin työlääksi.

betonitaso valubetonitaso vaihebetonitaso epätasaisuusbetonitaso vaihe 1

Kuvista päätellen kaikki meni hyvin. Tasosta tuli oikean sävyinen, koska emme halunneet perinteistä vaaleaa betonitasoa, vaan valitsimme joukkoon pigmenttiä. Pinnassa oli myös haluamaamme struktuuria, koska halusimme niin sanotusti elävän pinnan. Silti matkaan tuli ”pieni” mutta, minkä pystyy ehkä havannoimaan kolmannesta kuvasta tiskialtaan aukon kohdasta. Keittiön kulmaus, mikä on muutoinkin tehnyt keittiön suunnitelusta haastavaa, oli jäänyt paikoin epätasaiseksi, vaikka sen kanssa toimittiin samoin kuin muunkin tason. Pintaa oli tarkoitus muutoinkin hioa, mutta epätasaisuudet oli sen verta isoja, että hionta toi paikoitellen esiin kiviainesta betonin seasta eli taso ei kestänyt sellaista hiomista kuin olimme kuvitelleet. Tässä vaiheessa taso vaati uutta käsittelyä, koska pinta oli periaatteessa pilalla, kun sieltä paistoi paikoin kivet läpi. Testasimme mikrosementtiä, mutta se auttoi vain pintaan ja epätasaisuudet jäivät vielä osin.

Turhautuminen oli tässä vaiheessa käsinkosketeltavaa ja ärtymys suuri, koska asuimme remontin keskellä ja keittiön tarve kasvoi sitä mukaan, kun keittiön valmistuminen venyi. Mikroruoka tympi ja astioiden tiskaus käsin vei aikaa. Ei kuulosta pahalta, mutta kun takana on kaksi muuttuoa lyhyen ajan sisällä niin jossain vaiheessa kamelin selkä katkeaa. Tosin tämä on ollut remontin ainoa murheenkryyni, joten olemme sinänsä päässeet helpolla, koska yleensä remontin myötä paljastuu odottamattomia asioita.

Mies alkoi selvittelemään muita vaihtoehtoja tason korjaamiseen, kävi lopulta rautakaupassa ja osti Kiilto saneerauslaastia, millä pinta saatiin viimein kuntoon. Laastin työstäminen oli miehen mielestä mielyttävämpää kuin ensimmäisen betonimassan ja mikrosementin. Pinnasta tuli itseasiassa vielä hienompi kuin aiemmat pinnat, joten lopputulos oli onnistunut muutoinkin kuin tasoituksen osalta. Pintaan lisättiin vielä suoja-aine, mikä estää eri ruoka-aineiden imeytymisen tasoon sekä kiiltoa antava aine, mikä alunperin oli tarkoitus jättää pois, koska se näytti liian kiiltävältä sileäpintaisella betonitasolla, mutta struktuuripinnalla lopputulos ei ollut pelkkää kiiltoa.

betonitaso

15x15 laatta

Lopputulokseen olemme erittäin tyytyväisiä, vaikka jokunen pieni epäkohta löytyykin, kun tarkemmin katsoo, mutta se tavallaan kuuluu asiaan ja sopii kyllä tähän keittiöön.  Sen verta upealta taso nyt tuntuu, että varmaan tekisimme saman uudestaan. Kuitenkin, jos joku harkitsee betonitason tekoa itse niin kannattaa huomioida muutamia seikkoja ennen tekemistä:

 • löytyykö jaksamista/aikaa
 • suorakulmainen taso on helpompi toteuttaa kuin enemmän kulmia sisältävä
 • varaa suunniteluun aikaa
 • tekeminen on sotkuisaa puuhaa
 • betoni itsessään on halpaa, mutta muotit kalliita, vaikka helpottavat paljon työtä
 • muista myös kriittinen suhtautuminen

Jos pitää betonitason ulkonäöstä, osaamista tai tahtoa löytyy niin suosittelen tekemistä, vaikka meillä olikin mutkia matkassa niin monilla taso onnistuu kerrasta ja jos ei onnistu niin tästä tekstistä saa ainakin korjausvinkkejä.

betonitaso2

tee se itse betonitaso

betonitaso pinta

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Cat 9.1.2018 at 10:32

  Toi on niiiiin ihana!
  Haluan myös samanlaisen 👌🏻

  • Reply korttelissa 15.1.2018 at 20:54

   Mukava kuulla! Rakastin itse myös tuota betonitasoa ja sen pintastruktuuria, vaikka sen tekeminen ei mennytkään kuin Strömsössa, mutta lopussa kiitos seisoi 🙂

 • Reply Ella 9.8.2018 at 09:59

  Ollaan mietitty kotiin juurikin tuollaista tasoa, mahdollisesti myös itse tehtynä, jotta tulisi kustannuksissa hieman säästettyä. Osaatko tarkemmin kertoa sivuja joilta löysitte ohjeita/-videoita tuollaisen tekoon? Yritin googlesta etsiä ja ei oikein löytynyt mitään, joka olisi asiassa tarpeeksi valaissut että voisi alkaa tekemään.

  Mitä tuotteita tuohon käytitte?

  Kiitos vastauksista.

  • Reply korttelissa 22.10.2018 at 13:53

   Hei,

   Pahoittelut vastauksen kestämisessä. Etsiessäni tasoon käytettyjä tuotteita sain huomata, että tuotteita myynyt ja maahantuonut? yritys (Z Counterform) on ajautunut korkurssiin eikä heidän tuotteita enää näyttänyt olevan rautakaupoissakaan myynnissä. Samalla huomasin, että heidän myymäänsä mikrosementtiin oli moni tyytymätön. Meilläkään tason teko ei mennyt kerrasta putkeen, mielestämme firman videot antoivat tason teosta liian helpon kuvan. Toki meillä tasossa oli haastetta siinä, että se tuli kulmaan, mikä hankaloittaa tasoittamista sekä betonin tärisyttämistä, jotta ilmakuplat saadaan pois.

   Tason pohjaan tuli Z Counterformin muotit, mitä ilman emme varmaan olisi lähteneet tekemään tasoa itse. Ne helpottivat tason tekoa todella paljon, sillä tasossa oli monta kulmaa. Tasossa käytetty betoni oli tavallista betonia, mitä saa myös rautakaupoista (nimeä tms. en valitettavasti enää muista, mutta pussi taisi oli puna-harmaa). Betonin sekaan laitettiin yrityksen tuotetta, mikä notkistaa betonia. Aluksi tasossa oli paikoin epätasaisuuksia, mitä saatiin korjattua Kiilto saneerauslaastilla. Pinta käsiteltiin Z Counterformin aineella, mikä suojaa pintaa ja käsittelimme 1,5v. päästä pinnan uudestaan.

   Varmaan joitain korvaavia tuotteita on tullut markkinoille, kannattaa mahdollisesti kysyä rautakaupasta. Kannattaa, vaikka tehdä alkuun joku pienempi harjoituskappalle. Jos lopputulos mietityttää niin kannattaa myös harkita ammattilaista niin saa varmemmin tasaista jälkeä. Meillä meni hermo tason tasaisuuden kanssa. Onneksi se saatiin korjattua ja olimme tyytyväisiä lopputulokseen.

   Toivottavasti tästä oli edes jotain apua. Mukavaa syksyn jatkoa!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.