Sisustus

Asumismukavuus

28.2.2018

 

Tähän juttuun haluan kirjoittaa asumismukavuudesta, mikä on koskettanut meitä viime aikoina vähän liiankin kanssa.  Aihe koskettaa tai on koskettanut yllättävän monia. Asumismukavuuteen vaikuttavia tekijöitä on monia, osaan voi vaikuttaa itse ja osaan ei. Yksi mihin harvemmin voi vaikuttaa on se millaiset naapurit saa. Asunnon osto tai vuokraus on tämän suhteen aikamoista sika säkissä-ostamista. Ihmiskemiat voivat helposti joutua ristiriitaan, jos elämäntilanteet ja näkemykset elämisen suhteen poikkeavat toisistaan. Nykyinen elämänmeno on myös muuttunut aika lailla, kun globaali maailma pyörii 24/7. Vuorotyöt ja kotoa käsin työskentely ovat lisääntyneet. Kauppojen aukioloajat ovat pidentyneet. Yksilökeskeinen kulttuuri vallitsee. Asumisen suhteen tämä voi näyttäytyä niin, että huomioidaan vain se oma asumismukavuus eikä välitetä sen vaikutuksista ympäristöön.

Meillä on ollut hyvää ja huonoa tuuria naapurien suhteen edellisissä asunnoissa. Ennen paluutamme Helsinkiin asuimme Kehä Kolmosen ulkopuolella paritalossa, jossa meillä oli mitä parhaimmat seinänaapurit. Elo heidän naapureina oli ihanan rauhaisaa. Viimeisin oma kotimme oli ihana, mutta monille vanhoille taloille tyypillisesti eristykset olivat olemattomat. Saman ilmiön saimme kokea ollessamme vuokralla Töölöössä. Ei ole pelkästään eristysten syy, jos naapureiden elämänmeno on sellaista, että muiden asumismukavuus kärsii jatkuvasti. En puhu nyt mistään, joku kävi yöllä vessassa, vaan normaali elämän äänistä poikkeavasta metelistä. Meteliäkin voi sietää ajoittain, mutta jatkuvana se häiritsi ainakin meillä liikaa. Asumismukavuuden lisäksi muun muassa työt kärsivät kotona työskentelyn vuoksi. Töölööseen muutettaessa saimme kokea déjà-vu ilmiön. Jo ensimmäisenä päivänä havaitsimme poikkeuksellisen kovaa melua ja pian saimmekin kuulla, että edellinen vuokralainen muutti pois saman melun vuoksi. Naapuri vielä itse kertoi tästä ja sanoi koittavansa hillitä melua. Lahoin tuloksin, edes korvatulpat eivät auttaneet asiaan. Kaiken kruunasi keskellä yötä soitettu piano. Tämä oli viimeinen niitti ja päätimme etsiä toisen vuokra-asunnon. Päätös oli helpottava, vaikka asunto oli ajateltu väliaikaiseksi etsiessämme isompaa. Totesimme, ettei kantakaupungissa asuminen ole muutenkaan meidän juttu. Kaipasimme luonnon läheisyyttä sekä väljyyttä. Ikkunoista on kiva nähdä muutakin, kuin viereisten talojen julkisivuihin. Onneksi pidimme kiinni siitä, että muutamme vain kuukauden irtisanomisajalla olevaan asuntoon, joten pääsimme nopeasti vaihtamaan asuntoa.

Jos jotain huonoa niin myös hyvääkin. Itse uskon, että kaikella on tarkoituksensa, niin myös tällä huonolla tuurillamme. Se, että jäisi voivottelemaan menneitä, suuntaamme mielummin katseen tulevaan. Nämä kokemukset ovat vahvistaneet näkemystämme seuraavan asunnon suhteen. On hienoa saada visio ja tehdä asioita kohti määränpäätä, sillä se oli aika hakusessa, kun myimme oman asuntomme. Töölöössä tuntui, kun olisi ollut tuuliajolla asumisen suhteen. Syynsä varmasti siinä, että asuntokauppa tapahtui niin nopealla sykkeellä, ettei aivot ehtineet prosessoida asiaa samassa tahdissa kuin fyysisesti tapahtui. Kaipasin sitä kirkasta näkemystä omasta asunnosta, mikä meillä oli, kun etsimme asuntoa ennen Maunulaa.

Näiden kokemusten myötä olemme alkaneet kaipaamaan omakotitaloon, jossa asumismukavuuteen olisi ehkä paremmat edellytykset, vaikka tiedostamme, että omakotitalossakin voi osua kohdalle, mitä erilaisempia rajanaapureita. Toki omakotitalossa olisi muut puolensa. Voisi tehdä asioita vapaammin ja saisi itse tehdä päätökset talonsa suhteen. Vaikka emme halua asua kantakaupungissa, niin emme haluaisi kuitenkaan kovin kauaksi siitä. Olemmekin miehen kanssa nauraneet, että routa porsaan kotiin tuo, kun muutimme nykyiseen vuokra-asuntoon Käpylään. Samaan taloon, missä odottelimme vuokralla Maunulaan pääsyä. Tuntui hieman, kuin olisi kotiin palannut, sillä alue on meille tuttua jo toisen asuntomme ajoilta. Silloin asuimme naapuri kaupunginosassa Oulunkylässä. Totesimme, että olemme kiertäneet tässä, kuin Bermudan kolmiota. Oulunkylä-Käpylä-Maunula, kaikki lähetysten olevia kaupunginosia. Ihanteellista olisi löytää näiltä seuduilta oma viides asunto, mutta kuten arvata saattaa hinnat eivät ole mitenkään erityisen edullisia edes remontoitavissa kohteissa. Lisäksi on vielä selkiytettävä, millainen asunto olisi mieluisa. Onneksi voimme pohtia sitä nyt rauhassa. Lisä säväyksensä tilanteeseen tuo se, että mies vaihtaa juuri alaa ja alkaa myymään asuntoja. Tästä olemme puhuneet aiemmin, mutta Maunulan asunnon myynti laukaisi tilanteen. Vuokralla olemisen myötä siihen tuli loistava tilaisuus, kun pääomamme ei ole sidoksissa omistusasuntoon. Saa nähdä, miten tilanne kehittyy, muuttuuko haave omasta asumisesta matkan varrella vai tuleeko nykyisestä unelmasta totta.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.